15.12.10 г.

КАК СЕ ПРАВИ СОС МЪРНЕЙ

Може да наречем бешамелът сосът майка, на основата на който се правят още няколко класически соса с най-широко приложение. Един от тези сосове е известен под името Мърней, който освен че е много вкусен и известен и с със своето лесно приготвяне.
Ето какво ви е нужно:
500 мл. готов сос Бешамел;
2 жълтъка
100 гр. сирене Пармиджано или Gruyère;
Докато бешамелът ви е още топъл, отстранете го от огъня и добавете  един по-един двата жълтъка като бъркате непрекъснато до пълното им абсорбиране. След това сложете сиренето и бъркайте до пълното му стопяване.
Сосът е особено подходящ за гарниране на меса и зеленчуци. Чудесен е върху задушен спанак.

Вижте още:
Сос Бешамел 
Сос Аурора 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...