1.01.11 г.

КАК СЕ ПРАВИ СОС БЕШАМЕЛ

Този вкусен и с широко приложение сос е измислен от французина Луи дьо Бешамел, работил в двора на краля Слънце. Много бързо сосът завладява френската класическа кухня, а от там се разпространява и по целия свят като фундаментален елемент за множество рецепти. Ползва се и в много на брой италиански рецепти.
Както при повечето гениални и безспорно вкусни неща и в този сос продуктите са малко на брой:
брашно;
мляко;
масло;
сол, черен пипер и индийско орехче;
Процедира се по следния начин, като се има предвид съотношението на продуктите и най-вече на маслото и брашното, които трябва да бъдат в равни количества. Ето един пример:
-Разтопете в тенджерка 50 гр. масло; добавете 50 гр. брашно и бъркайте непрекъснато с дървена лъжица до получаване на златист цвят. Не спирайте да бъркате и добавете постепенно 500 мл. хладко мляко. Подправете със сол, пипер и индийско орехче на вкус. Продължете да бъркате за около десет минути до получаване на гладък, средно гъст сос.

Вижте още:
Сос Аурора

8 коментара:

  1. Соса е разкошен, ако преди да свалите от оганя, прибавите нарязани
    на тънки филийки пресни печурки

    ОтговорИзтриване
  2. Много е подходящ към задушени свински котлети. Пробвайте, ще бъдете очаровани. Да Ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  3. Ще пробваме и с печурки и със свински котлети.
    Да ви е сладко и на вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. palneni tikvi4ki s kaima sos be6amel smalko kopar





    ОтговорИзтриване
  6. Mnogo pravilana recepta.Bravo na toi koito ia e poblikuval.

    ОтговорИзтриване
  7. приятел какво мляко бе прясно или кисело

    ОтговорИзтриване

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...