12.01.12 г.

Как се прави шоколадов мус

------------- Мусът представлява пухкава кремообразна смес, съставена от една или повече разбити съставки, които определят вкуса и консистенцията му. Най-употребяваните мусове в сладкарството се приготвят на базата на бита сметана и/или разбит на сняг яйчен белтък или жълтък. Съществуват и не малък брой солени мусове с вкус на прошуто, сирена и какво ли още не. Безспорно обаче, най-популярния и най-обичания мус от всички е шоколадовият. Според класическата рецепта той се приготвя с бита сметана и разтопен шоколад. Добавя се и яйчен жълтък, който освен, че придава плътност на вкуса играе и ролята на емулгатор, позволявайки на какаовото масло, съдържащо се в шоколада да се разтвори във водата на сметаната, поемайки по този начин въздух, необходим за „бухването” на крема. Полученият мус има отличен вкус, който е смесица от вкусовете на шоколада, сметаната и яйцето.

Възможно ли е обаче, да си хапнем шоколадов мус, дори ако по някакви причини не можем или не желаем да ползваме сметана и яйца или пък просто, искаме да се насладим на чистия шоколадов вкус? Отговорът е твърдо ДА.

ШОКОЛАДОВ МУС С ВОДА

Едно от предимствата на екстравагантната, в повечето случаи, молекулярна кухня е че предлага някои лесни решения на редица проблеми, които в последните десетилетия, може смело да се каже, промениха множество закостенели схващания в областта на храненето.

Лично аз, се старая да не залитам и да не изпадам в крайности, прилагайки методите на молекулярното или вакуумното готвене, защото повечето техники, поне за момента, са трудно приложими или се оказват, по ред причини, прекалено скъпи за ежедневно домашно ползване. Все пак, от както открих някои от „триковете” им, благославям всеки път техните откриватели. Един от тях е французинът Herve This, който през 1995 година решил да подходи по научен начин към разрешаването на проблема с чистия вкус на шоколадовия мус. Анализирайки химичния състав на битата сметана, стигнал до заключението, че шоколадът сам по себе си, притежава нужния набор от химични свойства за да може да бъде „разбит”. По принцип, шоколадът съдържа достатъчно мазнини, подобно на сметаната, а соевия лецитин, добавян при производството му с цел подобряване на абсорбирането на захарта може спокойно да изиграе ролята на емулгатор. Изводът от всичко това е, че е възможно да си направим пухкав мус, ползвайки САМО шоколад и вода в правилно съотношение. За целта е необходимо да спазим няколко прости правила, напълно приложими в домашни условия и при това без да ползваме никакви специални или скъпи домакински уреди.

Ето какво ви е нужно:

- 100 гр. натурален шоколад (може и млечен, но тогава няма да получите чист шоколадов вкус)

- малко вода;

- мерилка за течности;

- тенджера или друг съд с незелепващо покритие;

- малко лед;

Прочете тук как се приготвя:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...