12.01.12 г.

Рецепта за шоколадов мус

mus-shokolad-ok
Ето какво ви е нужно:
- 100 гр. натурален шоколад (може и млечен, но тогава няма да получите чист шоколадов вкус)
- малко вода;
- мерилка за течности;
- тенджера или друг съд с незелепващо покритие;
- малко лед;
Приготвяне:
Ако сте чели из разни дебели книги или пък само сте чували, че топенето на шоколад (или темперирането) е твърде сложно и изисква специални умения и скъпи кухненски приспособления – забравете всичко това. Рецептата, която ви предлагам, привидно противоречи на всички утвърдени кулинарни правила. За сметка на това е напълно издържана и проверена в научен стил и е експериментирана за първи път не от готвач, а от химик. (виж тук)
Не съществува почти никаква вероятност мусът да не ви се получи. Единствената, но с фатални последици грешка, която може да допуснете е да не си направите добре сметката за съотношението вода-шоколад.
За да се получи мусът само с шоколад и вода е нужно да изчислим процента на разтворените във водата мазнини, който трябва да бъде равен на 34%. Това става съвсем просто по следния начин:

1. Погледнете какво е написано на опаковката на вашия шоколад. Според действащата нормативна уредба в ЕС, производителите са длъжни да обозначат енергийното съдържание на 100 гр. продукт. Обикновено върху етикетите се отпечатва табличка, в която се изписват количеството протеини, въглехидрати, мазнини и др. В моя случай срещу мазнини е изписано 39,4. При вас, най-вероятно цифрата е различна. За да пресметнем какво количество вода ни е нужно за да получим съотношение от 34% на мазнини на 100 гр. шоколад , правим елементарна сметка по следния начин:
100/34 . 39,4 = 115,8 или
(100:34). 39,4 = 115,8
За да направите вашето изчисление, просто заменете цифрата 39,4 с процента мазнина, изписан на опаковката на шоколада, който имате. Ако правите повече от 100гр. мус умножете резултата по 2 за 200 гр., по 3 за 300 гр. и т.н.
2. Начупете на дребно парченца шоколада и го сложете на котлона в подходящ съд с незалепващо покритие. От както съществуват незалепващите покрития, изобщо не е нужно да топите шоколада на водна баня, което според мен, си е чиста загуба на време. Ако вашата баба ви е учила така, то е само защото по нейно време не са съществували тенджери с тефлонови и керамични покрития.
3. Вършете цялата операция на съвсем слаб котлон, имайки предвид, че шоколадът се топи напълно само на 400 С. Бъркайте непрекъснато с дървена или пластмасова шпатула, докато се втечни, след което добавете водата. Изсипете я наведнъж. И тук не важи правилото за бавното, постепенно доливане. Не се безпокойте и за температурата на водата – аз си наливам директно от чешмата.
4. Сега е моментът да изгасите котлона, но не отстранявайте тенджерата, продължете да бъркате още две-три минути. В никакъв случай не допускайте завиране на сместа.
5. Когато сте готови, пресипете сместа в силно изстуден съд. Идеалният вариант е да си „подложите” лед, като в по-голям съд сложите лед и вода и потопите вътре съда с горещия шоколад. Трябва да предизвикате термичен шок. Започнете да бъркате бързо и енергично на ръка или с миксер. Не се отчайвайте ако първоначално ви се стори, че нищо не се получава, само след няколко минути неспирно бъркане мусът е готов.
Може да ползвате същата процедура и да си направите мус с млечен шоколад или пък да обогатите вкуса му, като вместо чиста вода, ползвате портокалов или друг сок или пък добавяйки във водата няколко капки ликьор. Може да пробвате и с рядко кафе.
Сервирайте шоколадовия мус като крем или като плънка и украса на различни сладкиши. Аз, например обожавам да си го мажа върху филийка панетоне.
Ще ви бъдем много благодарни, ако споделите с нас вашите резултати.
Не забравяйте да готвите с ентусиазъм и добро настроение. Така Добрият Вкус ще бъде с Вас и резултатите ще са отлични!
shokolad parcheta shokolad-raztopiavane
shokolad-raztopiavane voda-s-led
razbivane-mus-s-led  shokoladov-mus-finale

Още за това как да си направите шоколадов мус, прочетете тук.

4 коментара:

  1. Изглежда чуууднооо! Въпреки, че ми изглежда и сложно за приготвяне ще се пробвам, изкушението е по-голямо :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея :)
    Ще опитам на всяка цена!

    ОтговорИзтриване
  3. 115,8 mililitra voda? nqma li da stane mnogo rqdko? tq vodata e poveche ot shokolada....

    ОтговорИзтриване
  4. АртеКулинария18 май 2012 г. в 7:48

    Няма да стане рядко. Направете добре изчисленията и ще се убедите. Гарантирам!

    ОтговорИзтриване

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...