3.03.11 г.

ИДЕИ ЗА МЕЗЕТА И ХАПКИ

    943021                         
    Случвало ли ви се е да се въртите понякога из кухнята, да ви се хапва нещо “по-така”, да отваряте и затваряте хладилника и нищо да не ви грабва окото. Или пък ще ви идват гости, искате да приготвите някакви хапки или мезета, с които да шашнете всички, но мозъкът ви не ражда нищо оригинално. На мен лично ми се случва по-често първото, особено откакто се научих да си приготвям различни ароматизирани масла. По този начин си реших множество проблеми и сега, ако ми дойдете на гости изневиделица, съм в състояние за броени минутки да приготвя нещо за хапване с аперитива, което ще бъде не само вкусно, да си изядете пръстите, но и приятно за гледане. Естествено, ще трябва да си приготвите известно количество от тези масълца и да си ги държите в хладилника за подобни случай. Така, между впрочем, ще си решите и проблема с безплодното въртене около хладилника в търсене на нещо бързо и вкусно за хапване. Разбира се, гледайте това да не ви дава повод да правите нощни набези и разходки да кухнята, под претекст да видите какво прави кучето или защото ви се е причул някакъв шум. Съветвам ви да си подготвите от тези масла, но в не много големи количества и да си ги държите в отделни кутийки с капаци в хладилника. Може да ги ползвате и просто за закуска, върху препечени филийки хляб или за да спретнете с минимум продукти вкусно мезенце за всякакви случаи.

    И така. Започвам с любимата ми комбинация:
   Масло и горчица - 100 гр. размекнато масло + 1 лъжица горчица се разбиват много добре до получаване на гладка, почти пенлива смес. Може да варирате количеството горчица според вкуса ви.
   Масло и аншуа – 100 гр. масло + 40 гр. филе от аншуа + мъничко прясно смлян черен пипер. Най-добре е първо да „минете” с пасатора филето от аншуа, след което разбъркайте добре с размекнатото масло и щипчицата черен пипер.
   Масло и чесън – 100 гр. размекнато масло + 3 скилидки чесън + 1 лъжица лимонов сок + сол и бял пипер. Накълцайте много на дребно чесъна или го минете през специалните пресички, разбъркайте с маслото, добавяйки лимоновия сок, сол и бял пипер на вкус.
   Масло и горогондзола – 100 гр. размекнато масло + 60 гр. пикантна горгондзола. Първо, с помощта на вилица, раздробете на ситно горгондзолата, добавете маслото и бъркайте енергично до получаване на почти пенлива смес.
   Масло и риба тон – 100 гр. размекнато масло + 50 гр. риба тон от консерва. Пасирайте рибата, след което добавете маслото и разбъркайте добре;
   Масло и скариди – 100 гр. размекнато масло + 40 гр. варени скариди + 1 лъжица лимонов сок. Накълцайте на дребно скаридите, смесете с маслото и лимоновия сок. Разбъркайте добре и подсолете на вкус.
   Масло и магданоз – 100 гр. размекнато масло + 1 пълна лъжица нарязан на ситно магданоз + няколко капки лимонов сок, соли бял пипер на вкус. Разбъркайте добре всички съставки.
   920361 Веднъж готови, гореизброените масла, могат да се оформят на калъпчета за по-лесна употреба. За целта ползвайте или самата опаковка на маслото или домакинско фолио. Вариантите масло и магданоз и масло и чесън могат да се сервират и като добавка към почти всички видове печени масла. С помощта на сладкарски шприц можете да си направите маслени цветчета и да украсите с тях поднесените ястия. Ако ще правите хапки или сандвичи, намажете хляба и украсете просто с листенце магданоз, половин маслина, резенче морков или каквото имате под ръка. Препоръчвам ви да избягвате тези масла като основа, върху която да сервирате колбаси или сирена. Само по-себе си ароматното масло има собствен силен вкус, което означава, че би покрило и дори развалило вкуса на някой салам или сирене.
Мисля, но все още не съм опитвал, че на мястото на маслото би могло да се ползва маргарин. Моля, ако някой от вас пробва тази комбинация да напише тук за резултатите.
    Не забравяйте да готвите с ентусиазъм и настроение. Така Добрият Вкус ще ви води винаги към отлични резултати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...