ЧЕСЪН, ОЛИО И ПЕПЕРОНЧИНО

Чесън, олио и пеперончино! Повярвайте ми – това е майката на всички сосове за пасти. Класиката в жанра! Любимата паста на италианския народ. Едно време в периоди на криза, когато не е имало много неща за ядене, италианците измислят много простички рецепти, само с няколко съвсем обикновени продукта. Днес знаменитите готвачи, изкарват на бял свят тези рецепти, наричайки ги cucina povera или „бедна, проста кухня“ - малко нещо като „арте повера“. За мен, а и не само, тези рецепти са гениални – както всички простички неща.

Така че: ако  довечера имате среща с любимата, и ако искате да блеснете като готвач на италиански специалитети, 
дори ако смятате, че сте с две леви ръце и не можете да приготвите нищо, то тази рецепта е точно за Вас! За две порции са Ви нужни само:

200гр. спагети;

4 скилидки чесън;

50 – 70 мл. зехтин;

лют пипер или люто червено чушле;Приготвяне: Сложете водата да заври. Подсолете я с ЕДРА морска сол. През това време запържете олиото в голям тиган с точно 4 нормално големи скилидки чесън – не 2 не 5, а точно 4 скилидки чесън. Сложете ги цели, не ги режете, а по-скоро ги смачкайте леко с длан. Аз правя така: слагам скилидката на масата или кухненския плот и я натискам силно и рязко веднъж – така тя се разцепва, но не се сплесква. Та, запържете чесъна до порозовяване в зехтина и след това го извадете. Чесънът служи само за ароматизиране на мазнината. След това добавете в олиото нарязаното на много ситно чушле или пък при липса на такова – лют пипер на вкус. Изцедете сварените спагети и НЕ ги мийте. Изсипете ги в тигана с олиото и лютата чушка и бъркайте непрекъснато върху огъня в продължение на две три минути. Готово!

Доизкусуряване: Ползвайте хубав, качествен зехтин, вместо олио. Изобщо, търсете и купувайте качествени продукти това е гаранция за добрия вкус. Ако довечера имате среща с любимия човек, отложете похапването на тези спагети, но според мен е много по-добре да поканите вашата половинка да сподели с Вас това страхотно ястие. Все пак, червеното чушле със сигурност ще нажежи атмосферата ...Пишете ми за резултатите!

4 Коментари:

Публикуване на коментар