19.03.10 г.

ЧЕСЪН, ОЛИО И ПЕПЕРОНЧИНО

Чесън, олио и пеперончино! Повярвайте ми – това е майката на всички сосове за пасти. Класиката в жанра! Любимата паста на италианския народ. Едно време в периоди на криза, когато не е имало много неща за ядене, италианците измислят много простички рецепти, само с няколко съвсем обикновени продукта. Днес знаменитите готвачи, изкарват на бял свят тези рецепти, наричайки ги cucina povera или „бедна, проста кухня“ - малко нещо като „арте повера“. За мен, а и не само, тези рецепти са гениални – както всички простички неща.

Така че: ако  довечера имате среща с любимата, и ако искате да блеснете като готвач на италиански специалитети, 
дори ако смятате, че сте с две леви ръце и не можете да приготвите нищо, то тази рецепта е точно за Вас! За две порции са Ви нужни само:

200гр. спагети;

4 скилидки чесън;

50 – 70 мл. зехтин;

лют пипер или люто червено чушле;



Приготвяне: Сложете водата да заври. Подсолете я с ЕДРА морска сол. През това време запържете олиото в голям тиган с точно 4 нормално големи скилидки чесън – не 2 не 5, а точно 4 скилидки чесън. Сложете ги цели, не ги режете, а по-скоро ги смачкайте леко с длан. Аз правя така: слагам скилидката на масата или кухненския плот и я натискам силно и рязко веднъж – така тя се разцепва, но не се сплесква. Та, запържете чесъна до порозовяване в зехтина и след това го извадете. Чесънът служи само за ароматизиране на мазнината. След това добавете в олиото нарязаното на много ситно чушле или пък при липса на такова – лют пипер на вкус. Изцедете сварените спагети и НЕ ги мийте. Изсипете ги в тигана с олиото и лютата чушка и бъркайте непрекъснато върху огъня в продължение на две три минути. Готово!

Доизкусуряване: Ползвайте хубав, качествен зехтин, вместо олио. Изобщо, търсете и купувайте качествени продукти това е гаранция за добрия вкус. Ако довечера имате среща с любимия човек, отложете похапването на тези спагети, но според мен е много по-добре да поканите вашата половинка да сподели с Вас това страхотно ястие. Все пак, червеното чушле със сигурност ще нажежи атмосферата ...



Пишете ми за резултатите!

4 коментара:

  1. Добре дошъл MAZES! Радваме се, че ти е харесала рецептата. Надникнахме и в твоя блог, но за наше съжаление не успяхме да разберем много. Но непременно ще се опитаме да си преведем някоя от твоите рецепти! Успех!

    ОтговорИзтриване

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...