АРОМАТИЗИРАНА СОЛ

sa-aromatizzato-3Всеки готвач има своите малки тайни. Обикновено точно тези малки тайни се превръщат в разковничето на успеха и в причината, която сигурно много пъти ви е карала да се чудите защо вашето ястие не е толкова вкусно, при положение, че сте спазвали стриктно дадените ви инструкции. За това  днес ви предлагам една оригинална идея за приготвянето на ароматизирана сол, която със сигурност ще придаде на вашите рецепти характерен и отличаващ ги вкус.

Ето какво ви е нужно:

  • Едра сол – 250 гр;
  • Чесън – три скилидки;
  • Розмарин – 40 гр;
  • Градински чай – 15 гр;
  • Дафинов лист – 5 листенца;
  • Лимонова кора – 15 гр; (настъргана)

Пригответе си подходящ съд. Най-добре ще бъде да ползвате  мраморно или дървено хаванче. Ако нямате такова, пригодете примерно, висок буркан или кана и ползвайте кухненски пасатор.  Пригответе си също така, дъска за рязане и нож с удобна дръжка. Пресовайте скилидктите чесън или ги накълцайте на ситно. Поставете върху дъската обработения вече чесън и върху него изсипете  останалите подправки (без солта). С помощта на ножа накълцайте всичко колкото ви е възможно по на дребно. Когато сте готови сложете подправките на дъното на хаванчето и добавяйки малко по-малко солта бъркайте и счуквайте без да натискате много докато съставките се смесят добре. Важното е да счуквате или разбивате солта така че да не я превръщате на прах, а да остане на дребни зрънца. Ами това е. Просто и лесно.

Може да си съхраните в отделно бурканче така приготвената сол в продължение на месеци. Ползвайте я за овкусяване на печени меса, картофи, зеленчуци. Най-добър резултат се получава, когато приготвяте самото ястие с малко сол и го поръсите с ароматизираната  сол непосредствено преди да го сервирате и докато е още горещо.  Стопявайки се директно върху храната, кристалите на солта се втечняват и образуват нещо като сосче, което не само подсолява ястието, но и му придава аромат.

Разбира се, според случая или сезона може да подмените или изцяло да премахнете някои от съставките. Обичащите пикантни вкусове могат да заместят розмарина със суха люта чушка или пък на мястото на  градинския чай, да сложат черен пипер.  Каквато и комбинация от подправки да изберете, старайте се крайния резултат да има хармоничен и уравновесен вкус.

Гответе с ентусиазъм и добро настроение и нека Добрият Вкус да бъде с Вас!

0 Коментари:

Публикуване на коментар