25.11.10 г.

Ризото с манатарки


Както обичам да казвам – като няма риба и ракът е риба! Та понеже много обичам гъби и най-вече манатарки, пък сезонът им вече отминава, предлагам ви един сполучлив заместител в случай, че ви се хапва ризото с гъбки. Рецептата е лесна и бърза и за нула време ще си приготвите чудна вечеря или обяд.



 За две порции ви е нужно приблизително:

50 -60 гр. сухи манатарки;
200 гр. ориз;
1 литър зеленчуков бульон;
1/2 чаша бяло вино;
1 скилидка чесън;
зехтин, сол и магданоз на вкус;

Приготвяне: Накиснете обилно във вода гъбите и оставете да престоят поне няколко часа. Направете си зеленчуковия бульон (може и готов, но ако имате време си го направете сами с любимите ви, според сезона зеленчуци). Въоръжете се и с голяма удобна лъжица, защото ще ви се наложи доста да бъркате. Запържете в зехтина, съвсем леко, в подходящ по големина тиган, скилидката чесън, колкото да си пусне от аромата и после я извадете. Запържете лекичко отцедените и нарязани гъби. Водата, в която са киснали не я изхвърляйте, ами я добавете към бульона. Добавете в тигана ориза и бъркайте две-три минути, докато стане „стъклен”. Изсипете бялото вино и продължавайте да бъркате, докато изври съвсем. Вземете черпак и започнете да сипвате леко по -леко от бульона като не спирате да бъркате. Изчаквайте водата да поеме преди да изсипете следващия черпак. Продължете така докато ориза омекне и уври. Не забравяйте да сложите сол, а преди да сервирате, поръсете със ситно нарязан магданоз. Готово!

Доизкусуряване: За да ви се получи добре истинско италианско ризото, трябва да изберете правилния за целта ориз. Хубаво ризото не става с какъв да е ориз. Препоръчвам ви да ползвате сортовете карнароли или виалоне нано. И най-вече, моля ви, не мийте ориза преди да го сготвите. Така ще отмиете голяма част от образувалото се при обелването на зърната фино оризово брашно, което е от изключителна важност за образуването на така вкусната кашичка. Аз, лично, в готовия ориз слагам порядъчна бучка масло –става още по-вкусен. Важно е също, да не забравяте, че трябва да внимавате да не преварите ориза и да го направите на каша. Зърната не трябва да се слепват, а както казваме ние италианците, трябва да можете да ги преброите с език, докато са в устата ви.

Вино: Ще се получи отлична комбинация ако пийнете с ризотото чаша вино рипасо. Много изтънчено би било и с боличине от Франчакорта.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...