2.11.10 г.

ТОСКАНСКИ ХЛЕБЧЕТА

Когато навън времето е лошо няма, нищо по-хубаво от това да се навърташ в къщи около печката, на топличко и сухичко. Това е и идеалното време да се захване човек да си сготви нещо вкусничко, което изисква повечко приготовления. Може да си направиш и хляб, особено ако не ти се излиза в дъжда за да си го купиш. Предлагам ви една лесничка рецепта, за която не са ви нужни никакви специални продукти. Не е нужно и да сте майстори в месенето – единственото условие е да имате малко повечко търпение. Най-добре е да замесите тестото сутринта, така за вечеря ще сте си подсигурили чудесно ухаещ хляб. За целта си пригответе:

1, 400 гр. брашно тип 0 (брашно от твърда пшеница);

60 гр. бирена мая;

щипка захар;

вода;

Приготвяне: Разтворете маята в една чаена чаша хладка вода, в която добавете щипка захар. Пресейте брашното и направете в средата му кладенче. Изсипете разтворената мая и започнете да месите, добавяйки вода, толкова колкото е нужно до получаването на гладко и еластично тесто. Когато сте готови, поставете всичко в подходящ съд и покрийте със суха и чиста домакинска кърпа. Това е всичко, което трябва да направите за сега. Оставете тестото на спокойствие да втасва поне 6, а може и 8 часа при нормална температура. През това време - поизтегнете се на дивана, гледайте някой филм, поспете, помързелувайте или се отдайте на любимото си хоби. След като минат между шест и осем часа, размесете още веднъж добре втасалото тесто, разделете го на пет части и оформете елипсовидни пити. Докато правите това, включете фурната да се загрее на 220 градуса и когато сте готови, сложете хляба да се пече за около 40 минути и до образуването на кафеникава хрупкава коричка. Готово!

Доизкусуряване: Не, не си мислете че съм забравил да ви напиша, че трябва да сложите сол. Идеята ми беше да ви шокирам. Всъщност тосканския хляб е известен с прозвището си на шокиращ, луд хляб, имено защото се прави БЕЗ СОЛ. Причината за тази кулинарна екстравагантност се крие на зад в историята. Някога, когато са се водили феодални войни между Пиза и Флоренция (може би двата най-прочути града в Тоскана, а и в Италия изобщо) се е стигнало до там, че са били блокирани доставките на сол към вътрешността на страната и хората е трябвало да се приспособят към липсата на сол. Друга една версия пък разказва, че цената на солта се е повишила до толкова, че мнозинството не е могло да си я позволи. Каквато и да е истината, хората много скоро открили, че безсолния хляб е чудесната база, върху която изпъкват и се балансират ароматите на пикантните тоскански сирена и колбаси. Опитайте и вие. Ще останете приятно очаровани от шокиращата на пръв поглед идея за безсолен хляб. Пробвайте дори само с тънко резенче осолена сланина и чаша винце Брунело от Монталчино. После кажете как ви се струва?

1 коментар:

  1. Ciao Fulvio e Lina anche noi faremp pane a casa mmmmmmmmmm buonisimo saluti da Varna,,non so voi siete.ciao

    ОтговорИзтриване

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...