28.03.10 г.

ТОРТА ШОКОЛАД И КРУШИ

Ронливото тесто е в основата на много сладкиши. Особено подходящо е за плодови пити или пити със сладка и мармалади. Предлагам ви рецепта за торта от ронливо тесто с разтопен шоколад и круши. Пригответе:







За блата:
270гр. брашно;
120 гр. пудра захар;
90гр. масло;
4 жълтъка;
настъргана лимонова кора;
форма или тавичка с диаметър 20 – 22 см;

За крема:
4 средно големи круши;
200 мл. вода;
½ лимон;
2 супени лъжици захар;
100 гр. шоколад;
                                                

Приготвяне:

Обелете и почистете крушите. Три от тях нарежете на малки кубчета и потопете във водата, в която предварително сте изстискали половин лимон. Добавете двете лъжици захар и сложете всичко да ври на бавен огън за около двадесет минути.
 
 
След това извадете сварените круши в подходящ съд и пасирайте до получаване на гладка каша. Изсипете сместа в разтопения на водна баня шоколад и разбъркайте добре.



В отделен съд сложете брашното, пудрата захар, жълтъците, настъргана лимонова кора и маслото, което предварително сте извадили от хладилника за да омекне. Разбъркайте всичко първоначално с помощта на миксер, а след това и с ръце. Топлината на дланите спомага за допълнителното разтопяване на маслото и оформянето на тестото. Не се притеснявайте от това, че първоначално тестото е сухо и ронливо. Когато сте готови, отделете малка част от тестото на страни, а останалата част оформете леко с точилката, поставете в съответната форма или тавичка и разтеглете с пръсти за да прилепне плътно по краищата. От отделеното тесто направете лентички с височина около половин сантиметър и ги поставете поставете по обиколката на тавичката за да получите нещо като бордюр. Излейте вътре готовия крем и го разпределете равномерно. Най-отгоре наредете четвъртата круша, нарязана на тънки филийки. Запечете в умерена фурна за около 20 – 25 минути. Готово.



Доизкусуряване: Комбинацията от шоколад и круши е нещо превъзходно. Аз я предпочитам във вариант с натурален шоколад, но естествено можете да пробвате и с млечен. Същото тесто и същата техника можете да ползвате и за приготвянето на плодови пити. Вместо шоколада, поставете отгоре парченца от любимият ви плод или плодово сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...