19.03.10 г.

КАРБОНАРА

Карбонарата е едно от любимите ми ястия. Има няколко варианта на карбонара, но автентичната рецепта е римска – Карбонара Романа. Ако ще имате път към Рим непременно си поръчайте в някой ресторант. Това е типично ястие за зоната на италианската столица. Кажете просто – Una Carbonara, prego! И така, ето как става – бързо е и е лесно, достатъчно е да спазвате инструкциите ми точно.
Най напред се снабдете с паста от правилния вид и размер. Нека да уточня. В България имате навика да казвате на всички видове паста – макарони. Ние, италианците обаче, под макЕрони, разбираме един точно определен вид, докато ПАСТА е нашето събирателно име за вашите „макарони“. Така че, в случая с Карбонарата, трябва да се снабдите с голяма паста, тоест,
макароните да са големи. Обърнете внимание на инструкциите на производителя относно времето за варене и НИКОГА не го надвишавайте. Най-добре ще бъде да си купите Тортильони (Tortiglioni). Този вид паста се предлага от почти всички марки – гледайте на плика или кутията да е написано това име. В краен случай вземете просто по-едри макарони. Спазвайте правилото, че за една порция са ви нужни около 100гр. паста. За да сготвите за 4 човека, набавете си общо:

400 гр. паста – Тортильони;

100 гр. свински пушени бузи (има ги на пазара, но може да заместите и с пушен бекон)

25гр. Пекорино Романо;

25гр. Пармиджано;

Може и само 50гр. Пармиджано, защото пекориното се намира трудно;

2 яйца – ще са ви нужни само жълтъците;

черен пипер и сол на вкус;

Приготвяне: Сложете да завира вода, подсолена с ЕДРА морска сол. През това време нарежете свинските бузи на тънки парченца с дължина около сантиметър и половина. Запържете ги в сравнително голям тефлонов тиган с много, ама много мъничко мазнина докато покафенеят и станат хрупкави. Отделно в по-дълбок съд разбийте добре само жълтъците на яйцата и добавете настърганите на ситно сирена (или само пармиджаното, ако не сте намерили друго). Сложете мъничко сол, защото сиренето е солено и малко черен пипер за вкус. Вземете с обикновена супена лъжица - две, най-много три лъжици вода направо от тенджерата, в която ври пастата и добавете в разбитите жълтъци и сирене, разбъркайте отново. През това време пастата ще се е сварила. Отцедете я и БЕЗ да я миете, още докато е много гореща изсипете в тигана отгоре върху парченцата свински гърди, добавете разбитите жълтъци, разбъркайте всичко много добре и сте готови.

Доизкусуряване: Тази рецепта е изключително лесна. Освен да ви посъветвам да запържите до хрупкаво свинските бузи да объркате всичко добре, докато пастата е още гореща, просто няма какво друго да сбъркате. И моля, не забравяйте да ползвате само жълтъците, в противен случай ще ви се получат гранули, вместо лъскави и гладки макарони.

Не забравяйте да си налеете чаша хубаво червено вино! И най-важното – забавлявайте се, докато готвите!

Ако имате въпроси – пишете ми. Ще отговоря с удоволствие. И моля, споделете дали Ви е харесала!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...