19.03.10 г.

СПАГЕТИ БОЛОНЕЗЕ

Оригиналното име на рецептата е spaghetti alla bolognese. За да съм прецизен в обясненията, искам да уточня, че в конкретния случай соса, се казва рагу (ragu). Рагуто няма със сигурност нищо общо с две неща: първо под рагу не се разбира, както е популярно в България месо с кости или кости с месо и второ - не наподобява почти по нищо на соса, който приготвяше българската ми тъща, когато преди години реши да ме смае със сготвена от нея италианска рецепта. Сега вече ползва моя метод. Ако трябва да добавя и трета разлика, то не намирам общо и със спагети ала болонезе, сервирани в български ресторанти, в които съм си поръчвал. Естествено това последното е една друга мнооого дълга тема, която за сега ще оставя настрана.


Ето ви и рецептата. Предупреждавам, че изпълнението е приблизително просто и лесно (както повечето италиански рецепти), но изисква доста време за приготвяне и съответна доза
търпение и мерак. За пет – шест порции си набавете:

500 – 600 гр. спагети (по-тънки по възможност)

300гр. телешка кайма;

100гр. бекон;

½ чаша червено вино;

1 чаша месен бульон;

5 с.л. доматено пюре;

1 глава лук;

морков;

стъбло целина;

две - три скилидки чесън;

Приготвяне на соса: Вземете дълбок, широк тиган. Нарежете на дребно лука, моркова, стъблото от целината (има се предвид долната част на стъблото, където няма листа) и бекона и запържете добре в малко мазнина. Добавете каймата и разбърквайки непрекъснато запържете още малко. Добавете виното. Разбъркайте добре и го оставете да изври. След това сложете доматеното пюре и бульона, черен пипер и сол на вкус. Намалете котлона почти на минимум и оставете да ври поне два часа като досипвате по мъничко от бульона.

Доизкусуряване: Сложете да заври в голяма тенджера достатъчно вода според броя на порциите, които ще приготвяте. Италианците правим горе-долу следната сметка – 1 литър вода на всеки 100 гр. паста. За една порция са достатъчни около 90 – 100 гр. спагети. Сигурно знаете, че видовете спагетите са номерирани според дебелината им. В случая изберете спагети № 3 или № 5. Аз предпочитам първите. Подсолете водата с едра морска сол. Не прекалявайте с варенето. Пастата трябва да е ал денте – или с други думи, трябва леко да се залепва по зъбите докато я ядете. Ако сте избрали качествени спагети и ако са № 3, някъде около петата минута след като са заврели ги дръпнете от котлона. Отлейте два три-черпака от водата на спагетите и я сипете в тигана със соса. Сложете тигана на още горещия котлон. Отцедете спагетите (не ги мийте със студена вода, както съм виждал да правят някой, за мой голям ужас) и ги изсипете в тигана. Разбърквайте непрекъснато, докато спагетите поемат добре соса, но не повече от две три минути. Ами това е.

Препоръчвам ви, веднъж сервирано в чиниите, да поръсите ястието с настърган пармиджан. Това не е, както казва брата на моята половинка, кашкавал, защото се приготвя по доста по-различен начин. Не знам защо на повечето места в България казват, а и пишат по етикетите пармезан. На италиански се пише parmigiano и се произнася пармиджано. Но за това любимо мое сирене ще ви разкажа по-подробно някой друг път.

Ако имате въпроси, ще се радвам да Ви отговоря. При всички случай – пишете и споделете Вашите резултати. Важното е да се забавляваме!

Поздрави! Фулвио.

2 коментара:

  1. Фулвио рецептата е страхотна. Сега ще ги правя за трети път - стават уникални! И аз като тъща ти преди много се гордеех със спагетите си.Но наистина така стават чудни. Благодаря за рецептата! А за пармиджаното какво да ти кажа - единственото обяснение намирам в начина на произношение на съответния народ. Аз живея в Англия и тук съм го срещал и във двата варианта като по-честия е както у нас.Ще трябва да се примириш с това :)

    ОтговорИзтриване
  2. Май не пише кога и къде слагаш чесъна :) Правила съм много вариации на този сос, понякога нямам бекон понякога целината е от главата, но спазвайки основната линия всеки път обирам овациите ! Да не говорим, че го ползвам за основа на мусака, както и запечени макарони с болонезе на фурна с моцарелла за пица отгоре! Винаги става страшно вкусно !

    ОтговорИзтриване

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...