Греяно вино с подправки – vin brulè

vin-brule01Принципно не сме любители на ранното предпразнично пазаруване. По една или друга причина коледните покупки в последния момент са се превърнали за нас в част от атмосферата на декемврийските празници. Дали пък магията не е точно в това? Стремглавото тичане по магазините само ден-два преди празника, търсенето на нещо, което сме си „поръчали“ на Дядо Коледа още от края на септември и намирането му точно, когато почти сме го отписали … какво по-голямо удовлетворение от това?

По тази причина още от началото на декември започваме стриктно да се подготвяме и да набираме сили за предстоящите бурни дни. От какво има нужда човек в такива моменти, особено в мрачните зимни следобеди или дългите неделни вечери, когато единственото нещо, което ти се прави е да се излежаваш на дивана, гледайки стари филми или дочитайки започнатия още през лятото роман, предвкусвайки неизбежното връхлитане на празниците и хилядите разправии покрай тях. Нужна си е доста енергия и сили за предстоящото тичане по магазините, подреждането на коледните украси, участието по обичайните банкети и купони с приятели и колеги, присъствието на училищните празненства на децата, посрещането на гости и роднини, почистването преди и след, а и всички други приятни и не дотам приятни един милион неща, които ще трябва да свършите преди края на годината.

Понякога нещата протичат гладко, друг път не, но каквото и да ви си случва, както и да сте си организирали времето и пресметнали харчовете, със сигурност ще имате нужда от нещо, което да ви зареди с енергия и настроение. Предлагаме ви една класическа рецепта за греяно вино с подправкивин брюле (vin brulè)

Продуктите за тази рецепта ще намерите лесно във всеки магазин. Приготвянето е бързо, и изключително лесно. Ефектът е от загряващ до опияняващ, в зависимост от изпитите количества…Sorriso

Ето какво ви е нужно:

- 1 литър вино (препоръчваме вино с плътна консистенция)

- 200 гр. Захар;

- Кората от един портокал;

- Кората от един лимон;

- 2 пръчици канела;

- 7 -8 зърна карамфил;

- Четвърт индийско орехче (настъргано на момента)

Приготвяне:

В подходяща тенджерка сложете финно нарязаните кори от лимона и портокала, захарта, пръчиците канела, зърната карамфил и захарта. Залейте с виното и бъркайте сместа на слаб огън докато заври, след което добавете прясно настърганото индийско орехче, разбъркайте отново и оставете да поври за кратко, не повече от минутка две. Прецедете и сервирайте докато е още горещо. Препоръчваме ви да ползвате порцеланови или калени чаши или такива от огнеупорно стъкло.

Наздраве. И не прекалявайте с количествотоSorriso

2 Коментари:

Публикуване на коментар