1.05.12 г.

МОЦАРЕЛА

326071Моцарелата е едно от най-разпространените и най-познати италиански пресни сирена. Произвежда се от биволско или краве прясно мляко. Класическата му форма е кръгло – топчеста, но могат да се срещнат и други формати като сплетената на плитка моцарела.

Моцарелата от краве мляко се произвежда типично в южните италиански региони Пулия, Молизе и Калабрия.

В областите Кампания и Лацио, където климатичните и географски условия са особено подходящи за отглеждането на биволи, моцарелата се произвежда от биволско мляко. Това е именно прословутото сирене Моцарела ди буфала – mozzarella di bufala, чието производство е защитено от маркировката DOP.

Както при повечето световно известни италиански продукти, така и историята около появата на моцарелата е обвита в мистерии и е свързана с много предания и легенди. Историческите извори свързват появата на моцарелата с разцвета на животновъдството и по-точно с бума в отглеждането на биволи в областта Кампания. Най-ранните писмени документи, в които се говори за моцарела, датират от ХІІ век и в тях се описва, че монасите от манастира Сан Лоренцо край град Капуа са гощавали преминаващите пелегрини с хляб и mozza или иначе казано – с хляб и сирене. Думата mozza, произхожда от глагола mozzare, който означава откъсване, отрязване, отскубване и се предполага че се свърза с името дадено на сиренето, поради факта, че то се оформя със специфични жестове на разтегляне и откъсване на отделните топки от общата млечна маса.

Галеното или по-изтънчено име mozzarella се среща за първи път в записките на папския готвач Скапи през1570 година.

КАК СЕ ПРАВИ МОЦАРЕЛАТА

В следващото клипче, можете да видите пълния цикъл на производство на моцарела.

 

Ние не сме автори на клипчето, нито целим да рекламираме по някакъв начин фирмата производител, просто това е филмчето, най-ясно показващо отделните процеси, което открихме в интернет.

mozarela_spletenaЕдна от най-характерните особености при производството на моцарела е тегленето с ръце на млечната маса, за което се изисква доста сръчност, опит и умения. Правилното оформяне на топките моцарела, гарантират еластичния ефект и разтеглянето на конци на сиренето при рязане и консумация.

Моцарелата си е извоювала почетно място в италианската традиционна кухня. Освен познатото на всички приложение при направата на пици, моцарелата е и основна съставка при приготвянето на редица ястия сред които ще споменем прословутата паста „Ала Норма“ и разбира се класическото предястие „Капрезе“. mozarela

ПОКУПКА И СЪХРАНЕНИЕ

Когато купувате моцарела уверете се, че е прясна и контролирайте винаги какво пише на етикета. Освен да проверите срока на годност, четенето на етикета ще ви спести някои неприятни изненади и разочарования. Например ако сте чували за невероятния плътен вкус на моцарелата от биволско мляко (mozzarella di bufala) и вместо това грабнете от рафта лъскаво опакованата моцарела light от краве мляко, със сигурност очакванията ви няма да се оправдаят.

Предлаганите по магазините различни варианти на „плетена“ моцарела почти винаги гарантират занаятчийския и произход. Докато малките разфасофки, тип хапки в повечето случаи са с произход от големи индустриялни производства.

Добре е да консумирате моцарелата възможно най-скоро след закупуването и, но тъй като това е доста трудно, ви съветваме да я изваждате от хладилника и оставяте на стайна температура поне час преди ползване. Някои експерти препоръчват дори потапянето и за момент в топла вода (35 С°) пет минути преди да я сервирате.


Производството на моцарела в Италия е строго регламентирано и се извършва според правилата на така наречените дисциплинари, в които детайлно са описани различните етапи и фази на производство. Създадената нормативна база цели не само упражняването на контрол над производителите, но и защита на потребителите и гаранция за качество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...