28.04.12 г.

АРОМАТИЗИРАН ЗЕХТИН

Кой зехтин е качествен? Идеи за това как да си направим сами ароматизиран зехтин или олио.

IMG_2623Може би знаете, че зехтинът е сред малкото видове мазнини, които имат полезно действие върху организма. Естествено става въпрос за качествения зехтин, който можете да разпознаете по това, че върху етикета, освен марката на производителя е изписано и “Extravergine di oliva”. Това означава, че е произведен единствено и само чрез прилагането на механични процеси, без топлинна обработка и без добавка на химически вещества. С други думи, качествения зехтин, представлява най-обикновен „сок“ от маслини. Как става това? Маслините биват измивани, пресирани, изстискани, след което следва центруфугирането и филтрирането на готовия продукт. Тази особеност при производството е и причината, поради която качествения зехтин има подчертано зеленикав цвят. Ако попаднете на зехтин, който по-скоро жълтее, това означава, че е продукт от повторно, допълнително изстискване на маслините или че при направата му са ползвани технологии за подгряване на изходната суровина или че са ползвани химически добавки, спомагащи по-пълното отделяне на мазнините от плода.

Вкусовите нюанси и наситеността на аромата и цвета на зехтина се определят от множество фактори, сред които най- голямо влияние оказват маслинения сорт и възрастта на насажденията, степента на узрялост на плода, но също така, както и при вината – зоната на производство. В Италия с най-деликатен вкус е зехтинът, произведен в областите Лигурия и в зоните в близост до Лаго ди Гарда. В по-южните райони на страната като Пулия и Сицилия зехтинът е характеризиран от плътни и силни аромати.

maslinovo-darvo

Петстотин годишно маслиново дърво. Сицилия

Няма да ви занимавам подробно с диетичните и хранителни качества , нито с особеностите на химическия състав, които нареждат зехтина сред малкото полезни мазнини. Лично аз смятам, че няма вредни храни, а има вредни навици на хранене и най-вече не познаване и неправилна употреба на продуктите.

Що се отнася до мазнините, старая се да се придържам към правилото – колкото по-малко, толкова по-добре. Но понякога за да се насладим на някое ястие, няма как да се лишим от тях.

Вече ви разказах как можете да си направите ароматизирана сол, а тъй като започва сезонът на салатите, които в повечето случаи се овкусяват със зехтин или олио, предлагам ви няколко интересни идеи в тази посока.

ароматизиран зехтинПри приготвянето на ароматизиран зехтин, имайте предвид следното:

Снабдете се с качествен зехтин extravergin , а също така и с качествени пресни или сухи подправки. Ако решите да ползвате пресни подправки, първо ги измийте, а след това подсушете много добре. Съхранявайте зехтина задължително в тъмни стъклени бутилки с подходяща тапа, която по възможност да не бъде пластмасова.

 

 

Ароматизиран зехтин с чесън:

  • 750 мл. Зехтин;

  • 10 скилидки чесън;

Приготвяне: Обелете скилидките чесън и леко ги смачкайте за да могат да влязат през гърлото на бутилката. Налейте отгоре зехтина, затапете и оставете да преседи на тъмно и проветриво място за около десет дни.

Приложение: За овкусяване на пресни салати, задушени зеленчуци, паста, брускети.

Ароматизиран зехтин с манатарки:

  • 750 мл. Зехтин;

  • 10 -15 гр. Сушени манатарки;

Приготвяне: Поставете сушените манатарки на дъното на бутилката, долейте зехтина, затапете и оставете да престои поне 20 дни преди употреба.

Приложение: Подходящо за гарниране на студени меса. Отлично като добавка върху пица.

Ароматизиран зехтин с подправки:

  • 750 мл. Зехтин;

  • две клончета копър;

  • 5-7 дафинови листа;

  • 2 ч.л. Черен пипер;

  • 1 ч.л. Ким;

Приготвяне: Сложете подправките в бутилката, долейте със зехтин и оставете да престои на тъмно и хладно място за поне 20 дни.

Приложение: Най-вече за гарниране на меса. В по-малки количества върху зеленчуци и салати.

Ароматизиран зехтин с босилек:

  • 750 мл. Зехтин;

  • 3 клончета пресен босилек;

Приготвяне: Измийте и подсушете добре босилека. Поставете в бутилката и долейте със зехтина. Оставете да престои на тъмно и хладно място за поне 10 дни.

Приложение: Особено подходящо за гарниране на всякакви пресни салати и най-вече на домати и доматени сосове. Отлично върху пресни сирена и моцарела.

Ароматизиран зехтин с лимони:

  • 750 мл. Зехтин;

  • 4 – 5 лимона;

Приготвяне: Обелете кората на лимоните и отстранете максимално вътрешната бяла част. Нарежете на лентички и потопете в подходяща тенджерка в част от зехтина. Загрейте на слаб огън за около пет минути. Изсипете загряната мазнина заедно с лимоновите кори в бутилката и долейте с останалия зехтин. Затапете и оставете на тъмно и прохладно място за около 10 дни.

Приложение: Върху всякакви салати и задушени зеленчуци. Особено подходящо за риба и рибни деликатеси.

Както виждате не е никак трудно да си направите ароматизиран зехтин. Можете да ползвате не само подправките и комбинациите, които ви предлагам аз, но и всякакви други, според собствения ви вкус.

Предполагам че, спазвайки същата процедура, може да се приготви и не само ароматизиран зехтин, но и ароматизирано слънчогледово олио. Опитайте.

Пишете ми за вашите резултати и не забравяйте да готвите с ентусиазъм и добро настроение!

Лина

2 коментара:

  1. Чудесни идеи!
    Благодаря за подробната информация!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. АртеКулинария28 април 2012 г. в 19:18

    И ние ти благодарим, Дани!

    ОтговорИзтриване

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...