2.11.11 г.

ТЕЛЕШКО С ГЪБИ И КАЧАМАК

 gotovo                                                               Днес ви предлагам една рецепта, която можете да си приготвите в някой дълъг и влажен неделен следобед. Ястието не е сложно за направа, само дето ще ви трябва малко повече време по чисто технологични причини. Но за това по - натам. Така че, ако няма интересен мач по телевизията или пък имате телевизор в кухнята, или пък в случай че половинката ви се е заела със сезонното пререждане на гардеробите – нещо от което ме побиват тръпки, обявете кухнята за ембаргова зона и се отдайте на други, по-спокойни занимания като готвене, например.
Ето какво ви е нужно:



1кг. телешко месо;
200 гр. пресни гъби; (микс от повече видове)
20 гр. сухи гъби (манатарки най-добре) – накиснати в хладка вода;
2-3 с.л. брашно;
½ чаша вино (бяло или червено)
50 мл. зехтин (или олио)
300 гр. царевично брашно ( не препоръчвам полу-готовите качамаци)
лук, морков, целина, дафинов лист, сол на вкус;
Приготвяне:
Първо ще се заемем с приготвянето на месото,  което отнема повечето време. Най-добре ще бъде да готвите в гювеч, но ако нямате такъв и една хубава тенджера с дебело или двойно дъно ще свърши работа.
За месото:
Задушете моркова, лука и целината с малко мазнинка. Важното е да ги задушите, а не да ги запържвате. За целта може да им долеете малко от водата, в която сте накиснали сухите гъби. Докато задушавате, нарежете месото на възможно най-еднакви, средно големи парчета, оваляйте ги в леко подсоленото брашно и когато зеленчуците са готови ги сложете в тенджерата и разбъркайте добре. Долейте с виното и оставете да къкри бавничко, около трийсетина минути. След това се въоръжете с търпение - доливайте от време на време хладка вода, бъркайте редовно и така в продължение на около час-два, докато месото се свари добре. Важното е не да изсипете много вода на веднъж и да я чакате да изври, а да я добавяте лека, полека. По този начин месото не придобива вкус на варено, а по-скоро на задушено. Към края, сложете сухите гъби, изцедени от водата и нарязани на ситно и след още десетина минути и пресните, които може да са на по-едри парчета.
За качамака:
По някое време, сложете да завира втора тенджера с подсолена вода и една супена лъжица олио или зехтин. Когато водата кипне, почнете постепенно да слагате царевичното брашно. Бъркайте непрекъснато, най-добре с дървена лъжица. В началото може да си помогнете и с пластмасова бъркалка, но в никой случай не ползвайте метална такава. Ще са нужни поне трийсетина минути, докато качамака се свари. Идеално ще бъде ако го бъркате през цялото време. Когато е готов, изсипете върху поднос или широка тавичка, така че да ви се получи пласт не по-висок от 5-6 см. Друг вариант е да го разпределите в купички и след това да сложите отгоре им други купички с по-малък диаметър. (виж снимките) След изстиването на качамака махнете купите и ще са ви се получили качамачени кошнички, в които ще сервирате месото. Ако се спрете на първия вариант, нарежете на филийки, изстиналия качамак и го наредете на дъното на чиниите.
Вино: Тази рецепта е типична за Северна Италия, където качамакът е широко разпространено ястие, така че ми се струва, особено подходящо да ви препоръчам, да сервирате с бутилка Валтелина Супериоре. (Valtellina Superiore)
Гответе с ентусиазъм и настроение. И нека Добрият Вкус да бъде с Вас!
Фулвио
gabi-presni gabi-suhi
dobaviane-meso gotvene-2
kachamak IMG_7074
forma-kachamak piato-pronto

5 коментара:

  1. Ciao,
    с приятелят ми живеем във Верона, той си е чист "полентон" :-). Когато видях начина за направата на "качамачените кошнички", веднага му ги направих (пълнени с агнешко). Е... беше един спектакъл. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Верона!!! Добре дошли на страниците на Артекулинария! Ние живяхме до преди няколко години в града на Ромео и Джулиета. Радвам се, че са ви харесали кошничките. Наистина може да ги ползвате за много неща - удобни са и подходящи за предястия, както топли, така и студени.

    ОтговорИзтриване
  3. Ciao Fulvio,
    Благодаря за отговора.
    Пиша на български, който от някои клипове разбрах, че разбираш più meno :-)
    Имам една гореща молба! Много ми харесва LA PEARA' DI VERONA и след като каза, че сте живяли тук, силно се надявам да си научил тази автентична рецепта.
    Проблемът ми е не, че я няма в интернет пространството, а че аз не мога да достигна и 15 минути бъркане, без вече да ми се струва готова, а за направата и, трябват часове!!!
    Ако, приемеш предизвикателството да публикуваш на български рецепта за PEARA' ще си първият направил го на български и вторият написал го на НЕиталиянски (има я на руски)!
    Di solito io faccio così:
    http://www.gennarino.org/pearaverona.htm
    :-)
    “Tocca a tì”!

    ОтговорИзтриване
  4. Ciao Pinguini, (ma perche Pinguini? - non soffrite il freddo?)
    Приемам предизвикателството с голямо удоволствие. Признавам, че познавам рецептата, но никога не съм я готвил, защото е "лекичка":)) В най-скоро време ще ви изненадам.
    Ciao fioi! Magne pocco!

    ОтговорИзтриване
  5. Perche pinguini?!?
    Sono gli animali più teneri e stupendi di tutta la fauna terrestre! Sono buoni anche con la polenta..... scherzo!
    http://youtu.be/0VSvOyHDp7E
    oppure
    http://youtu.be/iF2ZepLvJ2s

    ОтговорИзтриване

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...