ТЕЛЕШКО С ГЪБИ И КАЧАМАК

 gotovo                                                               Днес ви предлагам една рецепта, която можете да си приготвите в някой дълъг и влажен неделен следобед. Ястието не е сложно за направа, само дето ще ви трябва малко повече време по чисто технологични причини. Но за това по - натам. Така че, ако няма интересен мач по телевизията или пък имате телевизор в кухнята, или пък в случай че половинката ви се е заела със сезонното пререждане на гардеробите – нещо от което ме побиват тръпки, обявете кухнята за ембаргова зона и се отдайте на други, по-спокойни занимания като готвене, например.
Ето какво ви е нужно:



1кг. телешко месо;
200 гр. пресни гъби; (микс от повече видове)
20 гр. сухи гъби (манатарки най-добре) – накиснати в хладка вода;
2-3 с.л. брашно;
½ чаша вино (бяло или червено)
50 мл. зехтин (или олио)
300 гр. царевично брашно ( не препоръчвам полу-готовите качамаци)
лук, морков, целина, дафинов лист, сол на вкус;
Приготвяне:
Първо ще се заемем с приготвянето на месото,  което отнема повечето време. Най-добре ще бъде да готвите в гювеч, но ако нямате такъв и една хубава тенджера с дебело или двойно дъно ще свърши работа.
За месото:
Задушете моркова, лука и целината с малко мазнинка. Важното е да ги задушите, а не да ги запържвате. За целта може да им долеете малко от водата, в която сте накиснали сухите гъби. Докато задушавате, нарежете месото на възможно най-еднакви, средно големи парчета, оваляйте ги в леко подсоленото брашно и когато зеленчуците са готови ги сложете в тенджерата и разбъркайте добре. Долейте с виното и оставете да къкри бавничко, около трийсетина минути. След това се въоръжете с търпение - доливайте от време на време хладка вода, бъркайте редовно и така в продължение на около час-два, докато месото се свари добре. Важното е не да изсипете много вода на веднъж и да я чакате да изври, а да я добавяте лека, полека. По този начин месото не придобива вкус на варено, а по-скоро на задушено. Към края, сложете сухите гъби, изцедени от водата и нарязани на ситно и след още десетина минути и пресните, които може да са на по-едри парчета.
За качамака:
По някое време, сложете да завира втора тенджера с подсолена вода и една супена лъжица олио или зехтин. Когато водата кипне, почнете постепенно да слагате царевичното брашно. Бъркайте непрекъснато, най-добре с дървена лъжица. В началото може да си помогнете и с пластмасова бъркалка, но в никой случай не ползвайте метална такава. Ще са нужни поне трийсетина минути, докато качамака се свари. Идеално ще бъде ако го бъркате през цялото време. Когато е готов, изсипете върху поднос или широка тавичка, така че да ви се получи пласт не по-висок от 5-6 см. Друг вариант е да го разпределите в купички и след това да сложите отгоре им други купички с по-малък диаметър. (виж снимките) След изстиването на качамака махнете купите и ще са ви се получили качамачени кошнички, в които ще сервирате месото. Ако се спрете на първия вариант, нарежете на филийки, изстиналия качамак и го наредете на дъното на чиниите.
Вино: Тази рецепта е типична за Северна Италия, където качамакът е широко разпространено ястие, така че ми се струва, особено подходящо да ви препоръчам, да сервирате с бутилка Валтелина Супериоре. (Valtellina Superiore)
Гответе с ентусиазъм и настроение. И нека Добрият Вкус да бъде с Вас!
Фулвио
gabi-presni gabi-suhi
dobaviane-meso gotvene-2
kachamak IMG_7074
forma-kachamak piato-pronto

5 Коментари:

Публикуване на коментар