11.07.11 г.

ЛЯТНА ЗЕЛЕНЧУКОВА ТОРТА

 pronto_web                                                                Напоследък, паниката около смъртоносната бактерия, за чието разпространяване се обвиняваха зеленчуците, поотмина. Да ви кажа честно, лично аз, не  се шашкам особено в такива случай. След историята с ваксините против щама на онзи грип, дето уж щеше да натръшка цяла Европа, пък се оказа, че целият шум беше за нищо, смятам че в 90% от подобните истории става дума за изобретателни маркетингови ходове. Както и да е. Не съм специалист в пазарните политики, но твърдо вярвам, че ако човек спазва елементарни хигиенни правила и внимава от къде и какво си купува, а що се отнася до хранителните продукти, ги и обработва, и съхранява правилно, то рискът да се зарази чак от смъртоносен вирус е нищожна. Така или иначе, в днешно време непрекъснато ни “бомбардират” с какви ли не заплахи, ако приемаме прекалено сериозно всичко, то не би трябвало да излизаме от домовете си. С други думи – мийте си ръцете и “преди” и “след” и не се паникьосвайте излишно. В крайна сметка – лято е! Нека му се наслаждаваме!
На мен лично, летните жеги не ми понасят особено. Абе, направо хич не ми понасят. Никакви моренца, езерца и тям подобни водни басейнчета могат да ме съблазнят с влажните си обещания за прохлада. От време на време, по семейни причини (разбирайте инквизиционни мъчения от страна на Лина, върху моята особа) ми се налага да се озова на някоя крайбрежна ивица или друг вид плаж, изпълнен с крещящи деца оставени на самотек от заетите с тена си или вече напълно слънчасали родители и където освен с всепроникващ пясък се зареждам и с един особен вид енергия, която най-много до три дни се концентрира до толкова, че единственото ми спасение, за да не избухна е да избягам в планината.
Но, както се казва: всеки с вкуса си.
Лятото има, разбира се, и своите предимства. Едно от тях е изобилието. По пазарите,IMG_6093 магазините даже и по крайпътни импровизирани сергии могат да се намерят всякакви плодове и зарзавати. И понеже, както казах в началото, опасността да  прихванем опасен бацил е минимална, а и в жегата похапването на плодове и зеленчуци е не само полезно, но си е направо единствения поносим избор, ето ви една рецепта, която ще ви свърши чудесна работа и като основно и/или единствено ястие, и като мезе за следобедния аперитив, и която може да сервирате както топла, така и студена. Естествено можете да си я приготвите и в планината и на морето; можете да подберете продуктите според наличието им, а може и да ползвате остатъците от хладилника. Ето как:



Продукти:
- 1 пакет многолистно тесто;
- 2-3 зеленчука на вкус; (чушки, домати, моркови, тиквички, патладжан, спанак, аспержи и т.н)
- 50 – 80 гр. пармиджано (пармезан) или друго твърдо сирене;
- сол;
Приготвяне:
al-vapore_web Обелете, почистете и измийте зеленчуците. Нарежете ги на филийки или жулиенчета като внимавате за дебелината на парчетата на отделни зарзавати да е съобразена с времето, нужно за задушаването им. Например: най-тънко нарежете морковите, защото така ще се сварят по-бързо или за същото време като нормално нарязана тиквичка. Сварете ги или ги задушете на пара (както правя аз), но ги дръпнете от огъня малко преди да омекнат съвсем. Подсолете на вкус. Наредете зеленчуците в тавичка, върху която pasta_web предварително сте разстлали многолистното тесто. Завийте леко краищата на тестото, ако е нужно и сложете да се пече в умерена фурна. Когато всичко започне да се зачервява, поръсете обилно с настъргано пармиджано или кашкавал. Дозапечете до образуването на хрупкава, златиста коричка.
Поднесете с ледено просеко - и да ви е сладко!
Тази солена лятна торта, може да бъде приготвяна във всякакви вариации и комбинации от зеленчуци в IMG_6107 зависимост от това, какво предпочитате и обичате.  Можете да сложите отгоре дори изцедена от мазнината консерва риба тон. Ако пък имате повечко време, опитайте да посирате задушените зеленчуци и след това прибавете към сместа едно-две разбити яйца. Тази версия ще ви свърши чудесна работа, ако имате злояди деца, които не искат и да чуват за задушен зарзават.
Не забравяйте да готвите с усмивка и в добро настроение. Така Добрият Вкус ще бъде с вас и резултатите ще са отлични!
agiunta-formagio-meglio_web



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...