23.02.11 г.

МАЛКИ ТАЙНИ ЗА ПИЦАТА

    В Какво знаете за пицата и Как да си направим пица, обясних, че е сравнително лесно да си я приготвим сами в къщи. Нужно е просто, да спазваме няколко елементарни правила, които ще ни гарантират добрия резултат.
    Не напразно ви разказах първо за пицата „майка” на всички пици. Наричам я така, защото не всички, но по-голямата част от най-популярните пици, представляват всъщност пица Маргарита, върху която се добавят и други продукти. Спокойно можете да ползвате тази пица като база, върху която да разгърнете своята фантазия.
    На практика, върху пицата може да се сложи всичко – зеленчуци, колбаси, риба, морски дарове, сирена, яйца – изобщо, каквото ви хрумне. Често обаче, особено в къщи, хората имат навика да приготвят пица с остатъците от хладилника. Лично аз не съм привърженик на този вариант и смятам, че за което и да е ястие, продуктите трябва да бъдат подбирани внимателно. 
Пицата ни дава широка свобода на действие и безкрайни възможности за комбинации и експериментиране. Въпреки това е важно да се внимава с времето, необходимо на отделните продукти за да се сготвят. Това е така, защото пицата трябва да се пече за кратко време в силно загрята фурна и следователно рискът да препечем, дори да изгорим нещо или пък то да остане сурово е много голям. Следователно не всички съставки биват слагани едновременно. За това, както обичам да подчертавам е изключително важно да познаваме добре отделните продукти и техните свойства.
    Например: ако ще си правите класическата пица „Прошуто и гъби” във варианта с обикновено прошуто може да сложите във фурната всички продукти на веднъж. Но ако предпочитате (като мен) „суровото” прошуто в никакъв случай не го печете. Тук искам да вмъкна съвсем кратко обяснение за прошутото: това е най-общо казано шунка от свински бут. В Италия имаме прошуто cotto, което означава, че е приготвено чрез термична обработка и прошуто crudo, което се прави без термична обработка, а чрез специални технологии на изсушаване, които не бива да бъдат бъркани с опушването, с което нямат нищо общо.
    Към продуктите, които могат да се ползват за направата на пица, но които не бива в никакъв случай да печете, защото меко казано ще ги развалите, спадат прошуто крудо, брезаула, която е вид филе, шпекът и изобщо всички, така наречени, „сурови месни деликатеси”. Най-добре е да ги слагате върху пицата , когато сте я извадили вече от фурната. 
    Руколата и/или пармиджано (пармезан) на „люспи” също се слагат върху вече изпечена пица. „Люспи” пармиджано можете да си направите с помощта на белачката за картофи. Получават се финно нарязани парченца сирене, които стоят много ефектно и върху други ястия и спокойно могат да заместят настърганото пармиджано. 
Ако ще си правите вегетарианска пица или изобщо решите да слагате зеленчуци като тиквички, патладжани, чушки или лук е добре първо да ги запечете за кратко върху скара или грил.
    Пресните аспержи, грах, броколи или артишок биват бланширани предварително или варени на пара с подсолена вода, до омекването им.
    В зависимост от вида им, меките и пресните сирена се слагат още в началото или към края на изпичането. Почти никога върху вече готова пица.
    Може да си приготвите ароматизиран зехтин или зехтин с лют пипер: няколко капки, върху току-що извадената от фурната пица ще придадат допълнителен аромат и вкус.
    С други думи – върху пицата можете да сложите всичко. Все пак, ръководете се винаги от Добрия Вкус! Гответе с ентусиазъм и настроение – резултатите ще бъдат отлични.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...