1.02.11 г.

ТЕЛЕШКО ПО НЕАПОЛИТАНСКИ



Днес искам да ви предложа още една класическа италианска рецепта. Ако седнете в някой италиански ресторант със сигурност ще видите в менюто едно или повече ястия, които завършват с думата alla pizzaiola. Това означава, че са приготвени по стар неаполитански метод, който включва задължително употребата на черни маслини, капеси и домати. ”Ала пицайола” (alla pizzaiola) могат да бъдат приготвени най-различни блюда, включително паста. Така че, рецептата за сосчето може да я ползвате съвсем спокойно и за гарниране на паста. Идеално е и за месни ястия, най-добре с телешко. Ако сте си купили хубаво месо, цялото  приготвяне ще ви отнеме най-много 20 минути.Ето какво е нужно:


400 гр. телешко месо;
150  гр. домати от консерва;
200 гр. пресни доматчета;
(може да ползвате и само пресни или само домати от консерва)
1 голяма глава лук;
1 с.л. капеси; (от буркан)
маслини – колкото обичате; без костилки;
зехтин;
риган;
сол;
Приготвяне:
     Нарежете на кръгчета лука и сложете да се запържва в голям тиган с малко зехтин. Добавете капесите и маслините. През това време нарежете на едри лентички месото. Когато лукът омекне сложете месото и бъркайте от време на време. Не слагайте сол! Когато месото е почти готово сложете доматите, намалете котлона и оставете да покъкри за не повече от десет минути. Едва сега, опитайте и евентуално добавете сол на вкус, разбъркайте  и оставете на котлона за още две –три минутки. Накрая поръсете отгоре нежно с риган и без да разбърквате допълнително, може да разпределяте по чиниите.
Доизкусуряване:
    Виждал съм в България да продават капеси, така че ще ги намерите съвсем спокойно. Обикновено са силно осолени и се продават в малки бурканчета. Това е и една от причините да не бързате със солта,  докато готвите. Оригиналното име, което може би ще видите изписано на опаковката е Capperi , в България ги наричате капеси, но за да не стане грешка, латинското наименование на растението е: Capparis spinosa.
    Маслините: изберете не много едри „черни” маслини. Най-добре ще ако си намерите такива в буркан, консервирани в олио, а не в саламура.
    Месото: От опит знам, че да се намери хубаво телешко месо в България не е никак лесна задача. Избягвайте телешкото от малки теленца. Вярно, че е по-крехко, но пък не е толкова вкусно. Идеално е да намерите месо от животно на 24 месеца. Изберете си парче от контрафилето. Ако е възможно, нека в магазина да ви го нарежат (с машина) на „филии” с дебелина около един сантиметър. Никога не солете месото, докато не е почти готово. Солта предизвиква отделяне на месните сокове, което води до втвърдяването му и до риска да стане на „подметка”.  Това важи особено за телешкото.

   Не забравяйте да готвите с ентусиазъм и настроение. Така Добрият Вкус ще бъде с вас, а резултатите – отлични!








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...