28.04.10 г.

ПАТЛАДЖАНИ ПО СИЦИЛИАНСКИ PARMIGIANA DI MELANZANE

Понеже наближава сезона на зеленчуците се сетих за тази рецепта, която както ми подсказват, наподобява зеленчукова мусака. Дали е така, не знам. Още не съм ял българска зеленчукова мусака, какво да се прави... Ял съм обаче български патладжани и много ми харесват. За това ви предлагам да опитате тази Паримиджана от патладжани. Името „пармиджана“ в случая няма много общо с известното сирене, става въпрос за диалектното сицилианско название за патладжан - „parmiciana”, но сега естествено няма да ви занимавам с дебрите на италианските диалекти. Съсредоточавам се върху нужните ви продукти:
4 средни патладжана;
6 яйца;
7-8 добре узрели домата;
150 гр. прясно сирене (може Дунавия или италианска Тума);
150 гр. кашкавал;
1 ч.л. захар;
2 скилидки чесън;
босилек;
зехтин, сол, черен пипер;

Приготвяне:
Нарежете патладжаните на филийки, посолете и оставете да се отцедят от горчилката, след което ги запържете леко от двете страни. През това време настържете доматите и си направете доматено сосче подправено със сол на вкус, черен пипер, скилидки чесън и чаената лъжичка захар. Сварете яйцата и ги нарежете на филийки. Вземете подходяща тавичка и почнете да редите така: най-отдолу доматен сос, после филийки патладжан, яйца, сиренето нарязано на кубчета, настърган кашкавал, няколко листенца босилек и отново от доматения сос. Подредете така няколко реда и завършете само с патладжан и настърган кашкавал. Запечете във фурната за около десетина минути на 180 градуса.
Доизкусуряване: Ако искате да получите по-деликатен вкус, пробвайте да заместите кашкавала със сирене пармиджано. Като вино вино тук ще стои отлично едно Киарето от Лаго ди Гарда, но понеже се намира трудно като резервен вариант опитайте с по-силно розе.

Dunque: si sta avvicinando la stagione degli ortaggi e mi è venuta in mente questa ricetta, che come mi suggeriscono assomiglia molto al musaca di verdure. Se questo ultimo è vero non ve lo so dire. Non ho mai mangiato musaca di verdure bulgara... pazienza. Ho mangiato pero melanzane bulgare e devo dire che sono buonissime. La ricetta si chiama parmigiana, nonostante il fatto che dentro non c'e parmigiano, ma ben si questo è un gioco di parole con il dialetto siciliano, dove melanzane si dice “ parmiciana”. Ma non sono qui per spiegarvi il dialetto siciliano. Quindi gli ingredienti sono:
4 melanzane;
6 uova;
7-8 pomodori maturi;
150 gr. di formaggio fresco (tuma);
150 gr di caciocavallo;
1 cucchiaino di ucchero;
aglio, basilico, olio d'oliva, sale, pepe

Tagliate a fette le melanzane, cospargete con sale e lasciate che va via liquido amaro, dopo di che friggete leggermente. In fra tempo preparatevi una salsina di pomodoro mettendo alla fine un pizzico di zucchero, due spicchi d'aglio, sale e pepe. Fatte rassodare le uova e poi tagliatele a fettine. Prendete una teglia e fate cosi: sul fondo versate un'po di slsina, poi le fette di melanzane, le uova, formaggio tagliato a cubetti, caciocavallo grattugiato e cosi via due-tre volte. Infornate per una decina di minuti a 180 gradi.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...