26.03.10 г.

ОКТОПОД С КАРТОФИ

Повечето хора смятат, че приготвянето на ястия с така наречените морски дарове е сложно и трудно. Ако и вие сте сред тях – време е да промените мнението си. По принцип най-важното правило за успешното готвене на риба и морски деликатеси е да ги обработвате възможно най-малко, да ползвате минимум подправки и изобщо да избягвате всякакви сложни процедури. Казано с други думи – колкото по-просто, толкова по-добре. Най-добри резултати се постигат, естествено, ако имате на разположение пресни продукти, но при липса на такива може да се ползват спокойно и замразените риби и морски дарове, които благодарение на съвременните технологии на обработка, запазват почти всичките си вкусови качества. Ето защо, ако ви се иска да хапнете октопод, но се чудите как да го сготвите, направете така:

Снабдете се с:
1 цял замразен октопод ( има ги в търговската мрежа, изберете го с тегло от около 1-1,5 кг.)
600 – 700 гр. картофи;
100 – 150 гр. маслини от вида, който предпочитате, може и без костилки;
една глава лук;
един средно голям морков;
целина – по възможност със стъблото;

две-три скилидки чесън;
магданоз, зехтин и сол на вкус;
коркова тапа;
Приготвяне: Размразете октопода. Сложете да завира тенджера с вода като съобразите големената и с тази на октопода. Прибавете в нея главата лук разрязана на две, моркова също нарязан на две-три големи парчета и стъблото целина. Изчакайте да заври и сложете вътре целия октопод и корковата тапа. Сега вече можете да добавите малко сол – около половин чаена лъжичка.. Оставете да ври около 40 – 45 минути. За да сте сигурни, че октопода е сварен, вземете една клечка за зъби и от време на време, промушвайте в горната, най-дебела част на пипалото, когато клечката започне да преминава през месото съвсем лесно и свободно, без да усещате съпротива, значи е готово. В същото време сварете картофите, обелете и нарежете на едри парчета. Сложете ги в голяма купа заедно с маслините, нарязан на ситно магданоз и накълцан чесън на вкус. Когато октоподът е сварен извадете го от тенджерата с помощта на голяма вилица, изцедете от водата и го нарежете на не много малки парчета. Омешайте парчетата октопод заедно с картофите, поливайки обилно със зехтин и добавяйки сол на вкус. Готово. Ястието се сервира топло, но не горещо.

Доизкусуряване: По принцип може да сварите октопода само в подсолена вода. Аз прибавям лук, морков и целина за да дам повече аромат на месото. Сигурно се питате за какво служи корковата тапа? Ами този трик го знам от моята баба, тя пък го видяла от нейната баба... Всъщност слагането на коркова тапа във водата, в която се вари октопода е стара италианска традиция, по-точно от Лигурия, където местните хора казват, че по този начин месото на октопода става по-крехко. Не знам дали това твърдение има логично научно обяснение, но аз винаги слагам коркова тапа, когато варя октопод. Резултатите? С коркова тапа или без – тази рецепта е просто отлична. Подходящото вино – бяло, сухо, тип шардоне. Пробвайте и ми пишете за резултатите.


3 коментара:

  1. Tова съм го пробвал и е страхотно - личнo Фулвио ми го е готвил.Опитайте го - няма да съжалявате

    ОтговорИзтриване
  2. PS.страхотно мезе за ракия :-))))

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна рецепта,прекарвахме я с розе :)

    ОтговорИзтриване

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...