22.03.10 г.

ТИРАМИСУ

Има много легенди за това къде и кой е измислил рецептата за този сладкиш. Трудно е да дам еднозначен отговор – за авторството спорят и в Тоскана, и в Ломбардия, и в Пиемонте та чак до Венеция. Каквато и да е истината, най-разпространената история е, че този сладкиш е бил приготвян и предлаган на гостите в така наречените „къщи на удоволствията“, защото му приписват свойствата на афродозиак. Всъщност, става по-скоро въпрос за игра на думи в италианския език tirami su (тирами су) ще рече – повдигни ме нагоре. Със сигурност добрият сладкиш винаги повдига настроението и подтиква към едно единствено прегрешение – прекаляването с калориите. Eто какво Ви е нужно:

500гр. Маскарпоне (предлага се под различни марки в българските магазини, но името е едно – Mascarpone)
5бр. яйца;
250 – 300гр. Бисквити Павезини или Савоярди
100 -150 мл. кафе;
2-3 супени лъжици захар;
Неподсладено какао на прах;
Тавичка или друг подходящ съд с размери: дължина 22-26см.; дълбочина поне 8 см; ширина 15 – 18 см.
Приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците.
Вземете дълбок съд и разбийте добре жълтъците, прибавяйки постепенно захарта, докато получите гъстичка консистенция. След това добавете маскарпонето и бъркайте до получаване на еднороден по цвят крем.





След това разбийте на твърд сняг белтъците и ги добавете в крема като бъркате не много енергично от долу на горе, за да получите „пухкава“ маса. Изсипете в подходящ съд още горещото кафе, което може да подсладите по желание. Най-удобно ще ви бъде да ползвате достатъчно широка паничка за да може да потапяте в нея бисквитите. Потапяйте в топлото кафе Павезините или Савоярдите без да ги държите вътре дълго, просто колкото да се докоснат и от двете страни в кафето и нареждайте в тавичката.



Когато сте готови с първия ред, залейте отгоре с част от крема. Постарайте се да наредите по този начин поне четири реда бисквити като най-отгоре оставите само крем. Оставете да престои в хладилника поне два часа, след което поръсете обилно отгоре с неподсладеното какао на прах. Готово!




Доизкусуряване:Както виждате, за приготвянето на тирамису са нужни около двайсет минути. Наистина, както обичам да казвам този сладкиш е гениален: съвсем простичък за изпълнение ис зашеметяващ резултат. Държа много да подчертая, че това е класическата рецепта за тирамису – в нея няма сметана, ликьори и разни други неща, които виждам в повечето рецепти в интернет. За да се приготви истински добър сладкиш, не само тирамису, трябва да се спазва баланса между сладкото, соленото и горчивото. За това препоръчвам дори да не подслаждате кафето, достатъчни са само две – три лъжици захар, сложени в яйцата. Пробвайте и ще се убедите.


 





2 коментара:

  1. Рецептата е страхотна, най- накрая истинска рецепта без "добавки" ! Много благодаря !

    ОтговорИзтриване
  2. И ние благодарим. Да ти е сладко и наминавай ог тук!

    ОтговорИзтриване

Варено със сос pearà

Вареното със сос pearà е типично ястие в празничното италианско меню най-вече на жителите на Верона и околностите. Легендата разказва, че...